"Кофас": Поскъпването на суровините ще продължи и през 2022 г.

25 ноември 2021, 15:52 481

ЦИЕ се възстановява по-бързо от Западна Европа по отношение на измерения БВП, очакват експертите

Значителното повишение на цените на суровините в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) оказва сериозно влияние върху маржовете и инфлацията – това показва доклад на кредитния застраховател „Кофас“ (Coface), цитиран от Българската телеграфна агенцията (БТА). В България след понижението на цените от -5% през 2020 г. от „Кофас“ са отчели рязко повишаване от 20% през октомври 2021 г., което ще продължи и през 2022 г.

Повишението в цените на суровините е в размер на 15% в Унгария, а в Чехия е едно от най-ниските – 5,5%, следван от Полша с 10% за същия период. Експертите отчитат понижение на инфлацията в България през януари 2021 г., която достига отрицателни стойности. Процентът се увеличава значително през третото тримесечие на годината, като надхвърля 5% през 2021 г. Водещите страни по най-бърза инфлация в ЦИЕ са Румъния, Полша и Унгария, като достигат стойности от близо 7% през същия период на годината.

Чувствителното нарастване на цените се дължи на глобалното търсене и високите цени на електроенергията, които са се повишили с близо 180% през януари 2021 г. в сравнение със същия период на миналата година. От „Кофас“ отчитат ръст от 80% на цените на металите в началото на годината, последвани от цените на индустриалните материали. Най-ниско покачване се отчита при селскостопанските суровини – почти 30% за 2021 г., допълват от „Кофас“.

Експертите са на мнение, че въпреки глобалната тенденция към нарастване на цените на суровините и последиците върху икономиките ЦИЕ се възстановява по-бързо от Западна Европа по отношение на измерения брутен вътрешен продукт ( БВП). „Кофас“ очаква най-умерено възстановяване при Полша, която е и лидер в класацията ЦИЕ Топ 500 и отчете 5% ръст на БВП през 2021 г.

В България индексът на БВП е отчел положителни стойности от +4,5% през 2021 г. в сравнение с рязкото понижение от -4,2% през 2020 г. Прогнозите са той да поддържа стойности от +4,1 на сто през следващата година.

„Кофас“ посочват, че възстановяването на оборотите в търговията може да бъде забавено от ниските темпове на ваксинация в региона. В момента лидер по този показател е Румъния, която отчита увеличение на продажбите през януари, март и септември 2021 г. след резкия спад от януари 2020 г.

В региона България е страната с най-нисък темп на ваксинация – само около 20% от населението е с поставена втора доза, посочват от „Кофас“. Лидери по ваксинация в региона са Латвия (близо 70%), Унгария и Чехия (с близо 60%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент