Коефициентът на заместване на дохода от пенсия нараства

28 май 2021, 12:21 1043

Увеличението е в резултат на вдигането на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 250 лева на 300 лева, както и на увеличението на максималния размер на получаваните пенсии

Коефициентът на заместване на дохода от пенсията може да нарасне до 41,7%, при настояща стойност от 41,4%, съобщава „Монитор“. Увеличението е в резултат на вдигането на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 250 лева на 300 лева и на максималния размер на получаваните една или повече пенсии от 1200 лева на 1440 лева от 1 януари 2021 г.

Коефициентът на заместване на дохода е съотношението на средната пенсия за трудова дейност към средния осигурителен доход на осигурените лица за календарната година. Предвижданото увеличение е записано в Конвергентната програма, публикувана от Министерството на финансите. 

Коефициентът на заместване за 2021 г. се повлиява от добавките от 50 лева за пенсионерите, изплатени от януари до април. В програмата се споменава, че в дългосрочен план коефициентът на заместване на дохода ще намалее до около 35% през 2070 г., като върху този процес най-значително се отразява законодателното изискване за редукция на индивидуалния коефициент на пенсионерите, на които ще бъде отпусната пенсия и от ДОО, и от универсален пенсионен фонд.

Очаква се коефициентът на заместване да бъде по-нисък за пенсионерите, които се осигуряват и в двата стълба. Пенсиите им ще бъдат редуцирани според процента на осигурителната вноска, прехвърляна към втория стълб, като се вземат предвид месеците, през които лицето се е осигурявало в универсален пенсионен фонд спрямо общата продължителност на осигурителния му стаж.

Намалението на пенсиите, отпуснати през последното тримесечие на 2021 г., ще бъде около 9%, като ще нарасне до 25% за пенсиите, отпуснати след 2050 г. Това е така, тъй като целият осигурителен стаж на лицата, които ще се пенсионират тогава, ще обхваща периоди с осигуряване в универсален пенсионен фонд след 2001 г. Стойността на намалението ще бъде различна за всеки пенсионер и зависи от конкретния период, който обхваща осигурителния му стаж.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент