КНСБ предлага да се въведе праг за достойна минимална заплата

27 април 2021, 11:37 566

Идеята се подкрепя от Министерството на труда и социалната политика

КНСБ предлага да се въведе „праг на достойнство“ за минималната работна заплата в България. Въвеждането му е предвидено в проект на Директива на ЕС за адекватни минимални работни заплати, която беше обсъдена на дискусия, организирана от синдикалистите. Идеята се подкрепя от Министерството на труда и социалната политика, предаде „Труд“.

В дискусията, водена от президента на КНСБ Пламен Димитров, се включиха и евродепутати, народни представители, зам.-генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Естер Линч, както и експерти.

Въвеждането на праг за достойна минимална заплата означава, че законоустановеното минимално възнаграждение следва да е 60% от медианната брутна заплата и 50% от средната брутна заплата в съответната държава. Медианната заплата се изчислява веднъж на четири години от НСИ, като се вземат данните от най-високото до най-ниското ниво на заплащане.

Социалният министър в оставка Деница Сачева, която участва в дискусията, коментира, че числата у нас в момента са доста близки до тези, които са заложени в директивата. Според нея ролята на минималните заплати става все по-важна условията на икономически спад.

Позицията на КНСБ е, че в България трябва да се въведе т.нар. „заплата за издръжка“, за да се намали броят на нископлатените работници и на работещите бедни. За 2020 г. тя е в размер на 1 214 лева, а минималната заплата у нас е само 50% от нея. Синдикалистите уточняват, че „заплатата за издръжка“ няма задължителен характер и за да бъде приложена, трябва да бъде намерена широка обществена подкрепа. Тя е доход от труд, позволяващ на наетия работник и на семейството му базисен, но социално приемлив стандарт на живот.

От КНСБ настояват за ежегоден ръст на минималната работна заплата от 17,5%. Според тях по този начин тя може да достигне нивото на „заплатата за издръжка“ през 2025 г.

Работата по директивата, която се очаква да даде тласък и на колективното трудово договаряне, ще продължи с внесен доклад в Европейския парламент. До 11 май се приемат предложения за промени и добавки по нея, след което до началото на юни ще текат дискусии по тях.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент