КФН: Актуализирането на втората пенсия не е напълно регламентирано

14 януари 2021, 12:52 615

Според регулатора кръгът на наследниците трябва да бъде разширен

Комисията за финансов надзор (КФН) посочва в свое становище, че актуализирането на т.нар. „втора пенсия“ не е уредено изцяло, като е оставено на преценката на частните пенсионни дружества. Позицията на КФН е по повод промени в Кодекса за социално осигуряване, касаещи методиката за изплащане на парите от втория пенсионен стълб. Докладът вече е одобрен от Комисията по социална политика.

В доклада е изложено мнение, че актуализацията следва да бъде поне 50% от разликата между постигнатата доходност и техническия лихвен процент, а станалите 50% от превишението на доходността над техническия лихвен процент да служат за буфер във фонда за изплащане на пожизнени пенсии. Освен това от КФН настояват да се разшири кръгът на наследниците, ако пенсионерът почине, като бъде включен пълният списък по Закона за наследството.

Регулаторът препоръчва видовете пенсии, покритите рискове, както и начинът на определяне размера на плащанията, да бъдат уредени в КСО, а не както е предвидено в момента – в правилника на съответния пенсионен фонд. По този начин съществува риск за интересите на бъдещите пенсионери. Според КФН формулите, по които ще се изчисляват вторите пенсии, трябва да бъдат регламентирани в КСО.

От Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване подкрепят тези предложения, като настояват да се върне забраната за прехвърляне на средства между фондовете пет години преди пенсиониране.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент