Към края на юли бюджетното салдо по КФП е по-малко от прогнозираното

1 септември 2021, 13:44 402

Подобрението в частта на приходите се запазва през юли

Прогнозите за бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на юли не оправдават очакванията от 731 млн. лева, при текущ резултат от 705,2 млн. лева, съобщава „Инвестор“. През юли подобрението в частта на приходите се запазва, като нараства със 17,1% на годишна база.

Основен принос за това имат приходите от осигуряване и данъци, които отчитат ръст от 0,5 млрд. лева (17,2%). Най-добре се представят приходите от ДДС, корпоративни данъци, социални и здравни осигуровки, данък върху дивидентите и ДДФЛ.

Приходите, помощите и даренията по КФП към края на юли възлизат на 29,25 млрд. лева, или 61,5% от годишните разчети, като спрямо миналата година постъпленията нарастват с 4 млрд. лева (15,8%). Ръстът се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи.  

Разходите по КФП възлизат на 28,54 млрд. лева – 54,4% от годишните разчети. Към юли 2020 г. те са 23,54 млрд. лева. По-високият обем разходи е свързан с управлението на кризата.

Най-значителен е ръстът на разходите при социалните и здравноосигурителните доходи, като само за месечните добавки от 50 лева към пенсиите са похарчени 739,2 млн. лева. Влияние оказва и увеличението на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, както и на максималната пенсия, от началото на годината. При здравноосигурителните разходи се отчита сериозен ръст заради борбата с пандемията.

През първите осем месеца на 2021 г. корпоративните данъци бележат най-голям ръст – почти 26%, наред с приходите от данък върху дивидентите и ликвидационните дялове на юридически лица (55%), като сериозно отражение тук дава кампанията на НАП за събиране на вземания от големи длъжници. Данъчните и неданъчните приходи нарастват с 4,9 млрд. лева, а постъпленията от помощи спадат с 0,2 млрд. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент