Какво поскъпна и какво поевтиня през октомври?

17 ноември 2020, 00:00 792

Инфлацията падна до нивото от края на 2016 г.

Годишната инфлация на страната продължава да намалява и през октомври. Докато през септември тя беше 0,9%, през октомври достига 0,8%, сочат данни на НСИ, цитирани от „24 часа“.

Отчетеното през октомври ниво на инфлацията е най-ниското спрямо същия месец на 2019 г. – от края на 2016 г., когато е било същото. Оттогава насам тя се покачва, достигайки рекорд от 4,1% през януари 2020 г. Началото на пандемията обаче води до по-често намаляване, отколкото покачване на цените в страната. А през октомври поскъпването на стоките спрямо септември е с 0,6%.

С най-голям принос към инфлацията на месечна база, с настъпването на есенно-зимния сезон, са обувките и облеклата, чиито цени бележат ръст с 8,1% спрямо месец септември. Потреблението в тази сфера беше сред най-силно засегнатите от пандемията, след като през март, април и май беше отчетен срив в продажбите с 80%. През октомври обувките са поскъпнали с 10,1%, а облеклата – със 7,2%.

С 6% са скочили и цените в сектор развлечение и култура, който също се оказа сред най-пострадалите през второто тримесечие на годината.

Без промяна спрямо предходния месец остават цените на хотелите и ресторантите. Поскъпване с 0,6% е отчетено при стоките и услугите, които са свързани с образованието, а при всички други стоки и услуги цените или растат с до 1/10 от процента, или намаляват.

От хранителните стоки най-голямо поскъпване се наблюдава при сезонните плодове и зеленчуци. Цените на доматите са с 10,2% по-високи през октомври спрямо септември, на краставиците – с 6%, на чушките – със 7%, а на олиото – със 7,7%. Поевтиняване е отчетено при почти всички млечни и месни продукти, както и при цитрусовите плодове и ябълките.

Услугите на централното газоснабдяване са поскъпнали през октомври с 5,6%. При транспортните услуги има намаление с 0,6%, а при автомобилните горива почти няма промяна в цените.

Леко поскъпване през октомври има при лекарските и зъболекарските услуги, както и при лекарствата. Банковите такси и услуги са се увеличи с 0,2%.

Какво поскъпна и какво поевтиня през октомври

Олио

+ 7,7%

Цитрусови плодове

- 6,5%

Обувки

+ 10,1%

Облекла

+ 7,2%

Бензин А95

+ 0,4%

Дизел

- 0,6%

Автомобилни застраховки

- 0,5%

Дезинфекционни средства

+ 1,7%

                                                                             Източник: НСИ

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент