Каква е предприемаческата ни активност в условията на криза?

9 ноември 2020, 00:00 830

Според анализ на Института за пазарна икономика пандемията е оказала силно влияние върху броя на новите компании у нас

Индикаторът, който най-силно показва предприемаческата активност във всяка държава, е броят на новорегистрираните компании. У нас в това отношение от началото на годината до месец септември е отчетен сериозен спад, в сравнение със същия период на 2019 г. Данните са от анализ на Института за пазарна икономика, цитиран от БТА.

Според анализа негативната тенденция е напълно очаквана, предвид икономическата обстановка и кризата, породена от Covid-19. Спадът на новорегистрираните дружества у нас започва още през февруари и е най-висок през април, когато са регистрирани с 65 процентни пункта по-малко нови бизнеси – или с близо 3 000 по-малко, отколкото през 2019 г. Месец април се оказва критичен и по отношение на други краткосрочни бизнес индикатори, сред които съкращения на работни места, индустриално производство, продажби на дребно, износ и др.

Като цяло за анализирания период януари – септември 2020 г. регистрираните нови юридически лица са с 9 800 по-малко спрямо миналата година (т.е. спад с 25 процентни пункта). Основните причини за това са неяснотата през второто тримесечие на годината, общият песимизъм, както и наложените ограничителни мерки.

Известно наваксване на негативния тренд от март и април се наблюдава през юни, когато са регистрирани повече нови дружества, в сравнение с предходните месеци. Причините вероятно са две – много хора са отложили плановете си за старт на нов бизнес през пролетта, а други, които са останали без работа вследствие на кризата, са решили да започнат свой бизнес.

Новорегистрираните дружества не биха могли да компенсират като заетост големите и средните компании, но техният брой е важен индикатор за общата ситуация у нас по отношение на икономическата ни активност и предприемачеството.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент