Как ще се заплащат почивните дни по Коледа

8 декември 2021, 17:37 765

Двойно (или четворно) заплащане се дължи само в определени дни и при определени обстоятелства

Тази година 25 и 26 декември съвпадат с почивните събота и неделя, a 1 януари 2022 г. – със събота. Така предстоящите коледни и новогодишни празници ще бъдат с общо три дни повече, припомнят от Главната инспекция по труда ( ГИТ).

Минимум двойно възнаграждение обаче се полага само за работата в дните на официални празници (24, 25 и 26 декември и 1 януари), а ако трудът в тези дни е и извънреден, то заплащането е четворно.

За работата в т.нар. неприсъствени дни (27 и 28 декември и 3 януари), с които се компенсира съвпадението на празниците с почивните, се заплаща със 75% по-високо възнаграждение единствено ако трудът е извънреден.

За работещите по трудов договор на ненормиран работен ден работата в празничен, почивен или неприсъствен ден винаги се смята за извънреден труд, припомнят от ГИТ. Извънреден в тези дни е и трудът за работещите при подневно отчитане на работното време. В тези случаи работодателят трябва да възложи работата с нарочна заповед за извънреден труд, издадена поне 24 часа по-рано, с която работникът да е запознат срещу подпис.

Ако работодателят е въвел сумирано отчитане на работното време, трудът в празничните и работни дни, положен по график, не е извънреден и не се заплаща с увеличение.

В този случай работниците имат право на по-високо заплащане само за работата си през дните на официален празник, която трябва да е минимум двойна.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент