Кабинетът прие Плана за възстановяване и устойчивост

15 октомври 2021, 11:30 458

Все още не е ясно дали страната ни ще получи авансово плащане до края на годината, България може да се възползва от около 21 млрд. лева

Служебният кабинет прие окончателно Плана за възстановяване и устойчивост, по който България може да получи 13 млрд. лева, предава БНТ. Планът ще бъде представен пред Европейската комисия (ЕК) днес, като България и Нидерландия са единствените страни, които не са внесли своите планове в Брюксел.

Страната ни може да получи около 12,9 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост, като според служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов средствата ще привлекат други 8 млрд. лева допълнителни инвестиции. Така България може да привлече общо 21 млрд. лева средства през идните шест години.

Все още не ясно дали България ще може да се възползва от първо авансово плащане до края на годината поради забавянето около изпращането на плана за одобрение към ЕК.

В Плана са заложени общо 59 инвестиционни проекта и 46 реформи. Основен приоритет за страната ни остава енергетиката: предвидени са 878 млн. лева за ВЕИ и фотоволтаици, около 140 млн. лева за изграждане на соларни инсталации и 1,8 млрд. лева за енергийна ефективност на сградите.

В тази графа попада и предложеното създаване на ново държавно дружество за конверсия на въглищните региони, което да помогне за тяхната рекултивация след отказването от въглищата. Като индикативна дата за отказ от изкопаемите горива в Плана е поставена 2038 г., но 2040 г. "е за предпочитане", по думи на служебния министър-председател Стефан Янев.

За бизнеса в Плана са предвидени около 1,2 млрд. лева. Заложени са и реформи в здравеопазването и образованието, включително закупуване на медицински хеликоптери и изграждане на високотехнологични кабинети.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент