Държавата ще изплаща до 75% от осигурителния доход на затворените бизнеси

15 октомври 2021, 10:44 606

Финансовата подкрепа ще се изплаща до края на годината

Служителите, работещи във временно затворени заради пандемията бизнеси, ще получават компенсация в размер на 75% от осигурителния им доход за времето, през което са ползвали неплатен отпуск заради ограничителните мерки. Това реши правителството с приемането на Постановление на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на този вид финансова подкрепа до 31 декември 2021 г., предаде БНТ.

Финансовите средства, които ще бъдат необходими за изплащане на компенсациите, ще се осигурят авансово с бюджетни средства за сметка на Министерството на труда и социалната политика. Впоследствие те могат да бъдат възстановени по линията на инструмента на ЕС в подкрепа на засегнатите от пандемията държави – REACT EU.

Когато договореното работно време в месеца, за който компенсацията се изплаща, е по-малко от това в месеца, от който се определя нейният размер, изплащането ще бъде пропорционално.

За самоосигуряващите се лица месечният размер на компенсацията е 75% от определения със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване минимален осигурителен доход за тази категория за месеца, за който компенсацията се изплаща.

Сумите за компенсации са допустими от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск, а за самоосигуряващите се лица – от датата на акта на държавния орган, но не по-късно от 31 декември 2021 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент