Изплащането на пенсиите ще бъде спирано за 6 месеца при фалшиви документи

20 ноември 2020, 00:00 751

Половината от пенсионерите ще взимат минималната пенсия догодина

При използване на фалшиви документи изплащането на пенсиите и обезщетенията ще спира за до 6 месеца, предава БТА. Промяната е одобрена от бюджетната комисия на второ четене.

Така, ако се установи използване на фалшиви документи, ще бъде подаван сигнал до прокурор и пенсията ще бъде спирана. Изплащането ще бъде възобновявано след приключване на наказателното производство. Според сегашните правила пенсията се спира само след окончателно решение на съда. Промени има и в Наказателния кодекс – при използване на фалшиви документи за пенсия, наказанието ще е между 2 и 8 години затвор, като се предвижда и глоба между 1 000 и 5 000 лева. До сега това тези наказания важаха само за измами с държавния бюджет.

Припомняме, че от 1 януари 2021 г. минималната пенсия за стаж и възраст става 300 лева. Според данни на НОИ половината от пенсионерите ще получават именно минималния размер. Таванът също се увеличава, като максималните пенсии ще са в размер на 1 440 лева. От 1 юли всички пенсии ще бъдат актуализирани с 5%. Пенсиите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 г., ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат от 1 септември 2021.

Максималният осигурителен доход няма да се промени, като и през 2021 г. се запазва в размер от 3 000 лева. Парите за втората година от майчинството също запазват досегашния си размер от 380 лева. Без промяна остава и минималното дневно обезщетение за безработица – 12 лв., както и максималното – 74,29 лв.

За осигурителен и трудов стаж пък ще се признават до 60 работни дни неплатен отпуск.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент