Изплащането на осъвременените пенсии започва на 7 юли

29 юни 2021, 14:19 576

За дванадесети пореден месец над 2 млн. пенсионери у нас ще получат и добавка от 50 лева към редовните си пенсии

Изплащането на пенсиите и добавките към тях за следващия месец ще се проведе в периода 7 – 20 юли, обявиха от Националния осигурителен институт (НОИ). За дванадесети пореден месец пенсиите ще включват и надбавката от 50 лева, която ще получат около 2,08 млн. пенсионери, независимо от размера на пенсиите им.

Допълнителни 104 млн. лева, осигурени за сметка на преструктуриране на разходите или трансферите по централния бюджет за 2021 г., са предвидени за изплащането на добавката. Размерът на осъвременените трудови пенсии през юли ще бъде изчислен по „швейцарското правило“.

През 2021 г. повишаването на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, на който са производни минималните размери на другите видове пенсии за трудова дейност, бе извършен шест месеца по-рано – на 1 януари, вместо 1 юли. Ново увеличение на минималния размер на трудовите пенсии не се предвижда през текущата година, затова и пенсиите, които след осъвременяването през юли не надхвърлят минималния праг за съответния вид, ще се изплащат в същия размер.

Всички пенсионери могат да получат информация за размера на новите пенсии след 1 юли срещу ЕГН или персонален идентификационен код (ПИК) на сайта на НОИ. Изплащането в пощенските станции ще се извършва по график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на сумите по банков път ще бъдат извършени на 7 юли 2021 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент