Изменения в Закона за електронното управление предвижда електронните услуги да станат достъпни без е-подпис

13 юни 2022, 11:55 520

Предвижда се също намаляване на административните разходи и улесняване използването на онлайн услуги

Нови изменения в Закона за електронното управление бяха публикувани за обществено обсъждане по-рано днес. С част от тях се предвижда физическите лица да имат достъп до електронни услуги и без да притежават електронен подпис, фишовете да се връчват онлайн и административните услуги да бъдат на по-ниска цена, ако са електронни, съобщи министърът на електронното управление Божидар Божанов, цитиран от Investor.bg.

Ако промените бъдат приети, електронните услуги ще могат да се заявяват и от физическите лица без квалифициран електронен подпис. Предвижда се това да се случва чрез средство за електронна идентификация с подходящо ниво на сигурност. Ще може да се ползват и е-подписите, но вече ще отпаднат като стриктно изискване за заявяване.

Друго изменение касае актовете, фишовете и наказателните постановления, които вече ще могат да бъдат открити в система за сигурно електронно връчване.

Предлага се и забрана за въвеждане с подзаконов акт на стикери и други физически носители на данни за обекти, които са вписани в регистър. По този начин стикерът за годишен технически преглед ще стане незаконен, тъй като е въведен с наредба.

Предвижда се също така таксите за административни услуги, предоставяни по електронен път, да се намалят. Целта е да се предостави допълнителен стимул за използване на е-услуги, както и моделът с посредници при заявяване на услуги да стане по-устойчив, тъй като посредникът ще може да приспада разликата в таксата на гише и по електронен път. Посредници ще могат да са както Български пощи и библиотеките, така и всеки, който има офиси в близост до гражданите, включително и в по-отдалечени населени места.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент