Избираме какво да се случи с надвнесените ни суми при попълване на ГДД

26 февруари 2021, 13:55 1152

Можем да изберем дали надвнесеният ни данък да бъде възстановен по сметката ни, или да се ползва за покриване на стари или бъдещи задължения

При попълване на годишните данъчни декларации ( ГДД) вече ще се дава възможност на хората с надвнесени суми да изберат какво да се случи с тях. Остава опцията тези суми да се връщат обратно по банкова сметка, но вече може и да се ползват за покриване на стари или бъдещи задължения, съобщава в. „Труд“.

Когато попълващият избира какво да се случи с надвнесените от него суми и иска те да бъдат придвижени към чужда банкова сметка, например на негов близък, той трябва да впише както номера на сметката, така и имената на нейния притежател.

С новата възможност попълващият декларацията ще може да избере дали да ползва надвнесения данък за поркиване на свое старо или бъдещо задължение, като например данък от миналата година или бъдещи здравни или осигурителни вноски. За целта е необходимо да отбележи във формуляра за кое задължение иска да пренасочи сумата от надвнесения данък.

Важно е да се има предвид, че ако не бъде направен конкретен избор, ще стартира процедура за възстановяване.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент