ИПИ: София произвежда 43% от БВП на страната

13 декември 2021, 10:50 497

През 2020 г. за пръв път се отчита отлив на хора от големите областни градове и изместването им към по-малки общини

Големите икономически центрове в България са отговорни за основния дял от произведения брутен вътрешен продукт ( БВП) на страната, показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от „Инвестор“. Данните показват, че през 2019 г. само София е произвела 43%, или 51 млрд. лева, от БВП на България. Анализът на ИПИ се основава на 66 индикатора, оценяващи икономическата и социална среда в 28-те области в страната.

Отвъд София в региона Южна България в анализа на ИПИ по произведен БВП се открояват областите Пловдив (9,7 млрд. лева), Бургас (5,5 млрд. лева) и Стара Загора (5,1 млрд. лева). В северната част на страната водещо място заема Варна (7,7 млрд. лева), следвана от Русе (2,8 млрд. лева) и Велико Търново (2,6 млрд. лева). Южна България води пред Северна предимно поради по-добра свързаност.

Брутната добавена стойност на човек от населението по области варира от 33 хил. лева в София до под 7 хил. лева в Силистра. В София услугите формират 87% от добавената стойност. Столицата изпреварва два пъти по брутна добавена стойност големите икономически центрове Варна, Стара Загора и Пловдив. На второ място след нея е област София, която обхваща индустрията в непосредствената периферия на града, но и голяма част от минното дело и металургията в Средногорието.

Промишлеността заема сериозен дял в областите Стара Загора, Враца и Габрово. Селското стопанство носи около 10% от брутната добавена стойност в областите Силистра, Враца, Монтана, Разград, Добрич, Търговище, Шумен, Ямбол и Кърджали. Северният регион остава по-беден в сравнение с другите части на страната.

Повечето големи икономически центрове в страната отчитат коефициент на заетост над 70% при хората във възрастовата група 15 – 64 г., а всички пет области с по-ниска заетост от 70% се намират в Северна България. Първенци в класацията са Варна, Русе и Велико Търново, наред с област София, която задминава столицата по показателя за втора поредна година. Това се дължи на доброто представяне на индустрията в региона и нейното продължаващо развитие.

Въпреки пандемията през 2021 г. все пак се наблюдават положителни развития, сред които е устойчивото повишаване на възнагражденията, което не се повлиява от кризата. В рамките на 2021 г. средната брутна месечна заплата в страната надвиши 1 500 лв., като темпът на нарастване е над 10% на годишна база. През годината се наблюдава и възстановяване на пазара на труда и връщане на нивата на безработицата към предкризисните нива.

По отношение на работната сила данните показват, че около 30% от заетите във възрастовата група 24 – 64 години е с висше образование и през последните три години този дял се покачва. В София те са 56,8%, следвани от Русе (31,2%) и Велико Търново (29,7%). В почти половината области в страната преобладават хората със средно или по-ниско образование.

През 2020 г. обаче почти всички големи областни градове отчитат отлив на хора, а в 205 малки общини отчитат прираст – явление, което се наблюдава за първи път в новата история на страната.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент