ИПИ: Ръстът на заплатите не успява да надхвърли инфлацията през второто тримесечие на 2022 г.

16 август 2022, 10:25 445

Според Института за пазарна икономика средният ръст на заплатите в България на годишна база през май и юни е по-бавен от този на потребителските цени

Ръстът на заплатите в България не успява да надхвърли инфлацията през второто тримесечие на годината, посочва се в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според икономистите от ИПИ средният ръст на заплатите у нас на годишна база през май и юни е по-бавен, отколкото този на потребителските цени, а още през април го надхвърля с едва 0,5 пункта. Ръстът на цените през май надхвърля този на средната брутна работа заплата с 4 пункта, а през юни – с 3,2 пункта. Това може да се тълкува като забързване на темпа на заплатите в отговор на растящата инфлация, но все още не е ясно дали ще се окаже трайна тенденция.

Сред различните отрасли на икономиката ни само при търговията и административните и спомагателни дейности се наблюдава по-бърз ръст на заплатите спрямо инфлацията и през трите месеца. Част от останалите икономически дейности (култура и спорт, хотели и ресторанти, добив) през май са успели да надхвърлят ръста на цените, но това не важи за останалите два месеца.

Секторът, в който през второто тримесечие заплатите най-бързо губят покупателната си способност, е този на здравеопазването. Значителен спад се наблюдава и в сектор „Държавно управление“, както и при комуналните услуги.

В доклада на ИПИ се посочва, че сходна динамика има и при потребителските цени и заплатите на регионално ниво. Единствено в София (област) заплатите растат по-бързо от инфлацията, като разликата е под 1 процентен пункт през май и юни. Плевен и Габрово също се представят относително добре. Най-голямо забавяне на ръста на заплатите спрямо инфлацията се наблюдава в Кърджали, Ловеч и Разград, където изоставането през юни надхвърля 10 пункта.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент