ИПИ публикува анализ за икономическото развитие на областите в Северна България

3 февруари 2021, 13:22 649

Данните от доклада на ИПИ издигат Варна като областта с най-голяма икономика в Северна България

Броят на работещите в ИКТ сектора (информационни и комуникационни технологии) в Северна България е нараснал с малко над 1 200 души в периода 2013 – 2019 г. Така броят на заетите хора в сектора вече е 4 500. Данните са от анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), посветен на икономическото и социалното развитие на областите в Северна България, предаде „Капитал“.

Увеличението на броя на заетите в ИКТ сектора идва предимно от Варна. Според данните на ИПИ морската столица се бори за второ място в страната по ръст на дигиталния сектор с Пловдив.

Икономистите от ИПИ чертаят още една положителна тенденция за района. Според тях подемът на ИКТ сектора се усеща на място и скоро ще доведе до промяна в профила на работещите в сектора към дейности с по-високо заплащане в Габрово, Велико Търново и Русе. Освен това с последните инвестиции в района и разкриването на нови компании ще бъдат обявени стотици нови работни места.

Предвижда се тези тенденции да продължат да се задълбочават и през следващите години, въпреки че областните икономики ще бъдат изправени пред големи предизвикателства – проблемите в демографията, образователната структура и инфраструктурата, която е най-сериозният проблем на Севера.

Данните от доклада на ИПИ издигат Варна като областта с най-голяма икономика в Северна България. Услугите в областния център и силната индустрия в периферията тласкат областта напред в почти всички класации в региона.

В Северен Централен регион икономиката е по-балансирана, тъй като липсва голям икономически център, който да доминира над останалите. Най-силно влияние на динамиката в района оказват Габрово, Велико Търново и Русе.

На Северозапад също липсва доминиращ център. В доклада на ИПИ се посочва, че местните икономики са малки и слабо развити, без силен индустриален център, с изключение на АЕЦ „Козлодуй“ във Враца. Това твърдение се подкрепя и от данните за пазара на труда, според които тежестта на броя заети в региона, в сравнение с останалата част от страната, постоянно пада, т.е. местният пазар на труда изостава от общите тенденции.

 

Брутен вътрешен продукт на областите в Северна България за 2019 г.

Североизточна

Северна централна

Северозападна

град

данни (млн. лева)

град

данни (млн. лева)

град

данни (млн. лева)

Варна

7 689

Русе

 

2 772

Плевен

 

2 339

Шумен

1 754

Велико Търново

2 592

Враца

2 138

Добрич

1 730

Габрово

1 553

Ловеч

1 272

Търговище

1 165

Разград

1 162

Монтана

1 222

 

 

Силистра

835

Видин

732

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент