ИПИ: През 2020 г. е отчетен невиждан ръст на населението в малките общини

10 декември 2021, 13:52 497

Жителите на София и големите градове масово се насочват към по-малките, сочи изследване на ИПИ за регионалното развитие на България

През 2020 г. всички големи градове в България отчитат отлив на население. Това сочат резултатите от редовното изследване за регионалното развитие на страната, проведено от Института за пазарна икономика (ИПИ).

През изминалата година в общо 205 общини, най-вече край областните центрове, е отчетен положителен механичен прираст, което е безпрецедентно в новата история на страната. От ИПИ отбелязват, че това несъмнено се дължи на ограничителните мерки в условията на пандемия, но въпреки това дългосрочната демографска тенденция остава в посока все по-голяма концентрация на население в големите градове.

В рамките на последното десетилетие населението на 26 области в България намалява. Обратната тенденция се наблюдава единствено в София и Кърджали.

Изследването на ИПИ засяга и темата за икономическото значение на градовете. Големите градове остават основен генератор на българската икономика, като София е водеща и формира 43% от брутния вътрешен продукт ( БВП) на страната. Пловдив се откроява с около 8% от икономиката ни, Варна – със 7%, а Бургас и Стара Загора – с по 4%.

Запазва се тенденцията Северна България да изостава значително в икономическото си развитие спрямо Южна. София изпреварва над два пъти останалите големи икономически центрове – Пловдив, Варна и Стара Загора. Частта от БВП на човек е от 33 хил. лева средно в столицата до под 7 хил. лева средно в Силистра.

Различията на пазара на труда също се запазват. Докато в големите градове заетостта е около или над 70%, то пет области, всяка от които в Северна България, имат под 60%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент