ИПИ: Икономиката се възстанови от Covid кризата

21 февруари 2022, 16:52 859

Според анализаторите от ИПИ в момента предизвикателството пред управлението е да спре да бори кризата и да се насочи към решаване на проблемите, ограничаващи растежа и продуктивността

В края на 2021 г. ръстът на икономиката надхвърли предкризисните си нива и според показателите за стопанска активност България е успяла да се възстанови от Covid кризата. Това показват и данните от предварителната оценка за растежа през 2021 г., който според Института за пазарна икономика (ИПИ) е около 4%.

В свой анализ експертите от института изтъкват, че растежите от 5,4% за последното тримесечие на 2021 г. и от 4% за цялата година категорично показват възстановяване на икономиката ни. Индустрията и износът регистрират исторически рекорди през декември 2021 г. Продължава и ръстът в търговията и строителството, а пазарът на труда се връща към дисбалансите отпреди кризата. Същевременно пандемията не е спряла и ръста на работните заплати, които в рамките на една година са нараснали с 14% в частния сектор и с 15% – в обществения.

Според икономистите от ИПИ в момента предизвикателството пред управлението е да спре да бори кризата и да се насочи към решаване на проблемите, ограничаващи растежа и продуктивността. Те препоръчват прекратяване на програмите за помощ и субсидии на бизнеса, въведени във връзка с пандемията. Според тях причините за по-нисък от възможния растеж се коренят в спада на инвестициите заради пандемията и политическата криза.

От ИПИ прогнозират ръст на брутния вътрешен продукт на страната до 5 и повече процента, ако има добро изпълнение на публичните и частните инвестиции през 2022 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент