ИПИ: Централна България е лидер в производството на продукция

5 май 2021, 12:30 735

Малки общини като Гълъбово, Девня, Раднево, Божурище, Раковски и Марица са водещи центрове по произведена продукция на глава от населението

Нефинансовите предприятия у нас са произвели продукция на обща стойност от 194 млрд. лева през 2019 г., като лидер с 69 млрд. лева остава преработващата промишленост, казва се в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от „Труд“. Лидери по произведена продукция в страната са малки общини като Гълъбово, Девня, Божурище, Раковски и Марица.

Най-динамичен остава дигиталният сектор – информационните технологии бележат ръст на продукцията от 17% през 2019 г., достигайки обща стойност от 12,4 млрд. лева. В Столична община произведената продукция от нефинансовите предприятия е на стойност почти 75 млрд. лева – 38% от общата стойност за страната.

Зад София се нареждат Бургас (11,5 млрд. лева), Пловдив (11 млрд. лева), Варна (8,3 млрд. лева) и Русе (4,4 млрд. лева). Извън големите областни центрове в класацията попадат малки индустриални общини, които се отличават с най-висока произведена продукция на глава от населението – градове като Марица, Раковски, Девня и Костинброд отчитат средна годишна продукция от 1 до 2 млрд. лева. Същите са стойностите в Севлиево, Габрово и Казанлък, а и в енергийни центрове като Гълъбово, Раднево и Козлодуй.

При измерване на продукцията на глава от населението, Столична община се нарежда едва на седмо място със средно 56 000 лева на човек. Водещите центрове по този показател у нас са Гълъбово (162 000 лева), Девня (155 000 лева), Раднево (88 000 лева), Божурище (75 000 лева), Раковски (66 000 лева) и Марица (64 000 лева).

Анализът показва наличието на силни производствени центрове и периферия по протежението на магистрала „Тракия“, докато центровете в Северна България са по-разпокъсани, а в централната част на страната се наблюдава низ от силни производствени средища по вертикала, които обаче остават разделени от Стара планина и, заради това, без особена свързаност помежду си.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент