Инвеститорски интерес към България въпреки пандемията

5 ноември 2020, 00:00 553

Общият приток на преките чужди инвестиции е 1,138,5 млрд. евро

Независимо от коронакризата и икономическите последици от нея е налице интерес към България от страна на чуждестранните инвеститори, това заявява зам.-министърът на икономиката Стамен Янев, предава БТА.

Изказването на Янев идва по повод проведена видеосреща с представители на шведски компании. Към момента размерът на преките чуждестранни инвестиции е 1 138,5 милиона евро, като притокът от Швеция възлиза на 32,3 милиона евро.

Според Янев България предлага високо ниво на компетентност и качество на работа, както и по-ниски разходи в сравнение с много други страни, което е важно да се вземе под внимание, когато се търсят решения за разширяване на бизнеса. Това е заявил финансовият ни зам.-министър по време на видеоконференцията с представителите на шведските компании.

Заместник-министърът подчертава, че България представлява желана инвестиционна дестинация както в сферата на производството, така и в бизнес услугите с висока добавена стойност. Сред водещите сектори за привличане на инвестиции у нас са аутсорсингът и информационните и комуникационни технологии, заедно с електрониката, транспортното оборудване и машини. Интерес има и в областта на химическата промишленост, хранителната индустрия и логистиката, посочва още Янев.

По думите на зам.-министъра с приемането на нов Закон за индустриални паркове в страната и създаване на допълнителни насърчителни мерки за инвеститорите ще се предоставят много нови възможности за инвестиции в България. Към момента фокусът е поставен върху устойчиви инвестиционни проекти, проекти с висока добавена стойност и такива в слабо развити региони.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент