Инфлация 2020 г.

16 декември 2020, 00:00 774

С около 3% поскъпват основните хранителни стоки

По данни на НСИ инфлацията е 0,1% към ноември, предава БТА.

Тези минимални стойности се дължат основно на поскъпването на топлоенергията с 11,4% и на природния газ за битови нужди с 6,6%, като според експерти, ако тези поскъпвания не се бяха случили, би се стигнало даже до дефлация.

От началото на коронакризата през март до момента почти няма месец с инфлация. Средногодишната инфлация, която се отчита с оглед критериите за влизане в Еврозоната, е паднала до 2% при допустими 3%. Въпреки тези стойности обаче основните хранители стоки са поскъпнали с 2,9%. Така делът на разходите за храна, който дълго време беше под 30%, отново се е увеличил, като в момента е 30,093%.

Разходите за образование са поскъпнали с 4,9% спрямо миналата година, като съставляват 0,404% от всички разходи на българина. Това увеличение се дължи най-вече на вдигането на университетските такси. Също така заради онлайн обучението се правят допълнителни разходи.

Логично, в условията на пандемия, и разходите за здравеопазване се увеличават – с 2% спрямо ноември 2019 г, макар лекарствата да са поевтинели с 0,1%. Поскъпване обаче има при цените на медицинските услуги – като например рентгенови снимки и лабораторни изследвания, които са се увеличили с 0,7% спрямо октомври.

Автомобилните застраховки поевтиняват с 2,1% спрямо миналия месец. При обувките и облеклата пък се наблюдава поскъпване с 0,2%, сочат данните на НСИ.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент