Инфлационните очаквания сред потребителите в еврозоната остават без промяна през октомври 2023 г.

Милен Николов
Редактор
5 декември 2023, 14:08 192

Потребителите очакват номиналният им доход през следващите 12 месеца да нарасне с 1,1%

През октомври 2023 г. инфлационните очаквания сред потребителите в еврозоната са останали без промяна, докато перспективите за икономическия растеж са се влошили, показва последното проучване на Европейската централна банка за потребителските очаквания, цитирано от БНР.

Средните очаквания за инфлацията през следващите 12 месеца са останали на ниво от 4% – най-високото от април насам, докато тези в тригодишен план възлизат на 2,5% – без промяна спрямо предходния месец, като и двете са над целевото инфлационно ниво на ЕЦБ от 2%.

През октомври потребителите са очаквали номиналният им доход през следващите 12 месеца да нарасне с 1,1%, което е малко по-малко от септември (1,2%). Номиналният растеж на разходите през предходните 12 месеца пък се е увеличил до 6,3% от 6,2% през септември. Очакванията на потребителите за номинален растеж на разходите през следващите 12 месеца са намалели до 3,3% от 3,4% месец по-рано.

Междувременно очакванията на европейските потребители за икономически растеж през следващите 12 месеца са се понижили до -1,3% от -1,2% месец по-рано. Очакванията за нивото на безработица в рамките на следващите 12 месеца са останали непроменени на ниво от 11,4%.

Потребителите също така са очаквали цената на жилищата им да се повиши с 2% през следващите 12 месеца, което е по-ниско от септември (2,2%). Очакванията за лихвите по ипотечните кредити за 12 месеца напред са останали без промяна на ниво от 5,4%, което обаче е най-високото от началото на проучването през април 2020 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент