Индикаторът на икономическата активност в България се подобрява през третото тримесечие на 2023 г.

6 ноември 2023, 09:55 188

Данните са на Министерството на финансите

Индикаторът на икономическата активност (ИИА) отчита леко подобрение през третото тримесечие на 2023 г., като достига отрицателна стойност от -0,61 при -0,71 през второто тримесечие. Подобрението се дължи на цикличния компонент. Дългосрочният компонент също отчита леко подобрение, макар и да остава на отрицателна територия, сочат данните на Министерството на финансите.

„Подобрената позиция на ИИА през третото тримесечие бе резултат от повишението на всички съставни показатели. Най-голям принос имаха показателите, отразяващи външната среда, но някои вътрешни показатели като индекса на промишленото производство, бизнес климата и очакванията за цените в промишлеността също отбелязаха значително подобрение. Най-малко бе повишението при показателите за заетите и Euribor (3 м.)“, се посочва в анализа на финансовото ведомство.

През септември оценената циклична позиция на композитния индикатор на еврозоната €-coin остава на отрицателна територия за осми пореден месец. Въпреки това през всеки от последните три месеца се отчита леко подобрение, което се отразява и на оценката за тримесечието. Текущото развитие на €-coin се дължи основно на възстановяване на някои показатели за търсенето (вкл. за външното търсене) и спад при цените на производител, които компенсират влошаването на доверието на домакинствата и фирмите. Очакванията са тези развития да окажат благоприятно влияние върху цикличната позиция на българската икономика.

Предварителната оценка на ИИА дава индикация за леко ускорение на икономическата активност в страната през третото тримесечия на 2023 г., което се отразява положително и на оценката за реалния растеж на БВП.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент