Индикаторът на икономическата активност в България продължава да се понижава през четвъртото тримесечие на 2022 г.

13 февруари 2023, 17:01 372

Данните са публикувани от Министерството на финансите

Индикаторът на икономическата активност (ИИА) отчете относително високо намаление през четвъртото тримесечие на  2022 г. – до 0,15 спрямо 0,42 през третото тримесечие. Това се посочва в тримесечното издание „Индикатор на икономическата активност в България“, публикувано от Министерството на финансите.

През четвъртото тримесечие всички показатели, включени в ИИА, се характеризират с понижение спрямо предходното тримесечие. Водещо влияние имат тези, свързани с външната среда – в т.ч. БВП ЕС 27 и индекс на промишлено производство в ЕС 27. Това оказа отрицателно влияние и върху оценените позиции на индекса на промишлено производство, както и нагласите на предприемачите в страната – в т.ч. общ бизнес климат и осигуреност на поръчките в промишлеността.

През четвъртото тримесечие цикличната позиция на ИИА е в съответствие с цикличните колебания в еврозоната. Композитният индикатор €-coin2 продължава да спада и остана на отрицателна територия през последните три месеца на годината, като най-съществено влошаване е отчетено през ноември. Това развитие се дължи главно на продължаващото влошаване на доверието в промишлеността.

Макар все още да остава отрицателен, съставният индикатор на еврозоната показа известно възстановяване през декември поради наблюдаваното подобрение в доверието на потребителите и показателите за бизнес активност.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент