Индикаторът на икономическата активност в България продължава да се подобрява през четвърто тримесечие на 2023 г.

7 февруари 2024, 10:47 217

Той обаче остава с отрицателна стойност

Индикаторът на икономическата активност (ИИА) продължава да се подобрява през четвърто тримесечие на 2023 г., но остава с отрицателна стойност от -0,44 при -0,62 през третото тримесечие. Подобрението се дължи на цикличния компонент, докато дългосрочният се запазва на същото ниво, сочат данните на Министерството на финансите.

Всички показатели, включени в ИИА, отчитат подобрение спрямо предходното тримесечие. Най-голям принос имат показателите, отразяващи външното търсене и международните цени на неенергийните суровини. Съществено подобрение е отчетено и при някои вътрешни показатели като бизнес климата, производството, поръчките и очакванията за цените в промишлеността. Най-малко е повишението при показателите за кредит (нефинансови предприятия и домакинства) и Euribor (3 м.).

През четвъртото тримесечие нa 2023 г. оценената циклична позиция на композитния индикатор на еврозоната също продължава да бъде на отрицателна територия. През първите два месеца от тримесечието €-coin спада значително, потвърждавайки слабата активност в еврозоната. Този спад се дължи на влошаване на финансовите показатели, показателите за търсенето и нагласите на бизнеса. През ноември той достига най-ниската си стойност от септември 2022 г., отразявайки слабостта на индустриалното производство и международната търговия. В края на тримесечието индикаторът се подобрява, което се дължи основно на спада на кривата на доходност на държавните облигации и възстановяването на цените на акциите.

Предварителната оценка на ИИА дава индикация, че икономическата активност в страната през четвъртото тримесечия на 2023 г. е била ограничена от високата степен на неопределеност, породена от международната конюнктура. Това ще се отрази и в забавяне на реалния растеж на БВП.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент