Индикаторът на икономическата активност в България намалява през третото тримесечие на 2022 г.

7 декември 2022, 10:12 372

Намалението в цикличния компонент, което започна още през втората половина на 2021 г., се задълбочава допълнително през третото тримесечие на тази година

Индикаторът на икономическата активност в България (ИИА) бележи понижение през третото тримесечие на 2022 г. до 0,51 (при 0,67 през предходното тримесечие). Това се посочва в тримесечното издание „Индикатор на икономическата активност в България“, публикувано от Министерството на финансите.

Намалението в цикличния компонент, което започна още през втората половина на 2021 г., се задълбочава допълнително през третото тримесечие на тази година, достигайки стойност, близка до 0. Този спад е основен двигател за низходящото движение на ИИА. Въпреки че предварителната оценка на съставния индикатор все още дава индикации за растеж на икономическата активност, налице е тренд на забавяне.

През третото тримесечие на 2022 г. влошената позиция на ИИА се обуславяше предимно от показателите, които отразяват външната среда, включително БВП и индекс на промишленото производство в ЕС. Тези развития през следващите периоди може да окажат негативно въздействие на свързаните с външната среда показатели в страната (като индекс на промишленото производство, осигуреност с поръчките и очаквания на предприемачите в индустриалния сектор за цените), но за момента отчетните данни не показват влошаване. Оценката за влиянието на показателите от вътрешната среда, в т.ч. заети лица и бизнес климат, остава неутрална.

В анализа се посочва, че предварителната оценка на ИИА дава индикация за забавяне на икономическата активност в България през третото тримесечие на тази година, докато оценката за реалния ръст на БВП ще се колебае около отчетените темпове през първото полугодие.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент