Индексът на промишленото производство спада с 2,7% на месечна база през септември 2023 г.

10 ноември 2023, 11:16 179

Данните са на НСИ

Индексът на промишленото производство се понижава с 2,7% през септември 2023 г. в сравнение с предходния месец. Спрямо септември 2022 г. е регистриран спад с 11,5%, сочат предварителните и календарно изгладени данни на НСИ.

Месечни изменения

Намаление спрямо предходния месец е отчетено в добивната промишленост – с 3,2%, в преработващата промишленост – с 3,1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0,5%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и oборудване – с 15,8%, производството, некласифицирано другаде – с 14%, производството на превозни средства, без автомобили – с 13,4%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 12,2%, производството на тютюневи изделия – с 11,9%.

Увеличение е регистрирано при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 12,7%, производството на облекло – със 7%, производството на основни метали – с 6,3%.

Годишни изменения

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 31,8%, в добивната промишленост – със 17,2%, и при преработващата промишленост – със 7,7%.

В преработващата промишленост съществен спад спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 34%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 29,8%, производството на мебели – с 27%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 24,2%.

Повишение е регистрирано при: производството на основни метали – с 9,9%, и производството на лекарствени вещества и продукти – с 4,7%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент