Индексът на промишленото производство нараства с 1,3% на месечна база през август 2023 г.

Милен Николов
Редактор
10 октомври 2023, 11:25 197

На годишна база намалява с 9,7%

Индексът на промишленото производство нараства с 1,3% през август 2023 г. в сравнение с предходния месец, показват предварителните и сезонно изгладени данни на НСИ. Регистриран е спад с 9,7% на календарно изгладения индекс на промишленото производство спрямо август 2022 г.

Месечни изменения

Увеличение спрямо предходния месец е отчетено в добивната промишленост – с 5,5%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1,6%, и в преработващата промишленост – с 1,5%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия – с 48%, производството на химични продукти – с 15,4%, производството на превозни средства, без автомобили – с 11%, и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 10%.

Намаление е регистрирано при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 6,8%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение – с 4,7%, и производството на мебели – с 4,2%.

Годишни изменения

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 40,7%, в добивната промишленост – с 12,1%, и при преработващата промишленост – с 1,9%.

В преработващата промишленост съществен спад спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 29,7%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 24,8%, и производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 20,5%.

Ръст е регистриран при производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 24,3%, и производството на превозни средства, без автомобили – с 21,2%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент