Индексът на доверие в еврозоната достигна до 93,7 пункта през ноември 2022 г.

30 ноември 2022, 09:59 307

Показателят е на ниво, което все още е много под дългосрочната му средна стойност

Общият индекс на бизнес и потребителското доверие в еврозоната през ноември 2022 г. се повиши до 93,7 пункта - от 92,5 пункта месец по-рано, сочат данни на Европейската комисия. Стойността на индикатора се оказа по-висока от 93,5 пункта, очаквани от анализаторите, анкетирани от „Ройтерс“, пише 3e-news.net.

Въпреки това показателят е на ниво, което все още е много под дългосрочната му средна стойност. Той се понижи 8 поредни пъти, преди да се повиши през ноември.

Икономическото доверие в сектора на услугите се повиши до 2,3 – от 1,8 пункта месец по-рано, докато индустриалното доверие спадна до минус 2 от минус 1,2 през октомври. Отчита се и подобрение на потребителското доверие.

Нивото на икономическо доверие сред участниците в секторите „Промишленост“, „Строителство“ и „Търговия на дребно“ остава като цяло без промяна.

Икономиките на страните от еврозоната продължават да изпитват затруднения поради високите цени на енергията и продължаващите проблеми с веригите на доставки, предизвикани от войната в Украйна и от строгата политика за ограничаване на разпространението на коронавируса, прилагана в Китай.

Междувременно индексът на потребителското доверие през ноември 2022 г. се повиши до минус 23,9 пункта – от минус 27,5 пункта през октомври. Индикаторът за инфлационните очаквания сред европейските потребители падна този месец до 30,1 пункта – от 37,4 пункта.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент