Индексът на цените на производител в България се понижава с 2,3% през април 2023 г. на месечна база

Милен Николов
Редактор
30 май 2023, 11:43 216

На годишна база намалява с 3,5%

Общият индекс на цените на производител в България се понижава с 2,3% през април 2023 г. спрямо предходния месец. Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 8,3%, и в преработващата промишленост – с 0,1%, докато в добивната промишленост се наблюдава увеличение с 1,4%, сочат данните на НСИ.

По-ниски цени в преработващата промишленост са регистрирани при производството на химични продукти – с 3,8%, производството на хранителни продукти – с 1,1%, и производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 0,7%. Ръст на цените е отчетен при обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 12,6%, производството на основни метали – с 1,8%, и производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти – с 1,6%.

На годишна база

Общият индекс на цените на производител намалява с 3,5% през април 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. Значителен спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 19%, както и в добивната промишленост – с 2,1%, докато в преработващата промишленост е регистрирано увеличение – с 3,6%.

В преработващата промишленост значителен ръст на цените е отчетен при производството на тютюневи изделия – с 46,3%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 29,2%, и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 18,4%. Намаление е регистрирано при производството на основни метали – с 11,3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 3,2% спрямо април 2022 г. Понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 7%, и в преработващата промишленост – с 0,8%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение – с 2,2%.

По-ниски цени в преработващата промишленост се наблюдават при производството на химични продукти – с 5,5%, производството на електрически съоръжения – с 1,1%, производството на основни метали – с 0,7%, и производството на хранителни продукти – с 0,6%. Ръст на цените е регистриран при производството на превозни средства, без автомобили – с 1,9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 1,4%, и производството на тютюневи изделия – с 1,3%.

На годишна база

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 4,7% в сравнение с април 2022 г. Спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 18,1%, а ръст се отчита при преработващата промишленост – с 6,5%, и добивната промишленост – с 1,1%.

Спрямо април 2022 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост е регистриран при производството на тютюневи изделия – с 60,5%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 37,9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 26,5%, и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 26,2%. Намаление на цените е отчетено при производството на основни метали – със 17, и при производството на химични продукти – със 7,9%.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент