Икономическата комисия в Народното събрание одобри на второ четене Законопроекта за допълнение на Кодекса за застраховането

Милен Николов
Редактор
26 юли 2023, 16:14 218

Със законопроекта се цели отстраняване на констатирани слабости в процеса на обработка на претенции

Икономическата комисия в Народното събрание одобри на второ четене Законопроекта за допълнение на Кодекса за застраховането, внесен от Министерския съвет на 6 юли 2023 г., съобщи БТА.

Със законопроекта се цели отстраняване на констатирани слабости в процеса на обработка на претенции от отделни застрахователи и от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите в рамките на системата „Зелена карта“, за да се постигне своевременно изпълнение на задълженията на националното бюро и на застрахователите съгласно изискванията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата.

Законопроектът не предвижда нови задължения за Националното бюро на българските автомобилни застрахователи и застрахователите, а реферира към действащите правила за функционирането на системата „Зелена карта“, които и понастоящем са задължителни за спазване от тях. По този начин се създава правна възможност за предприемане на надзорни действия от страна на Комисията за финансов надзор в случай на неизпълнение на задълженията на участниците на национално ниво.

При представянето на законопроекта на първо четене в Комисията финансовият министър Асен Василев съобщи, че причината България да приеме този законопроект е, че дълги години част от застрахователите не са спазвали задълженията и са натрупани доста големи дългове към Бюрото. Той изтъкна, че при преговорите за влизането ни във валутния механизъм ERM II изчистването им е поставено като условие, което трябва да бъде изпълнено след приемането ни в механизма и преди приемането ни в еврозоната, допълва БТА.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент