Икономическата комисия одобри на първо четене промени в Закона за платежните услуги и платежните системи

30 ноември 2023, 09:26 145

Той е внесен от Министерския съвет на 13 ноември

Парламентарната икономическа комисия одобри на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за платежните услуги и платежните системи, внесен от Министерски съвет на 13 ноември 2023 г., съобщи БТА.

Със законопроекта се предвиждат две основни групи изменения, като първата е свързана с въвеждането на еврото в България. Целта е адаптирането на националната правна рамка, регламентираща платежния надзор и предоставянето на платежни услуги за периода след присъединяването на България към еврозоната. Със законопроекта се постига съответствие с Трансевропейската автоматизирана система за брутен сетълмент на експресни преводи в реално време (ТARGET). Предложените промени ще осигурят ефективното прилагане от Българската народна банка на рамката на евросистемата за надзор на електронните платежни инструменти, схеми и споразумения.

Втората група промени е свързана с констатирани празноти и несъответствия и цели прецизиране на правната рамка. Промените са свързани с осъществявания платежен надзор.

Предложено е изменение на чл. 120а от закона по отношение на условията и реда за ползване на платежна сметка за основни операции при облекчени условия от страна на потребители – с цел прецизиране на нормативните изисквания, подобряване на ефективността на тяхното прилагане от банките, установени на територията на България, и защита правата на ползвателите на платежни услуги.

С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта са предвидени и промени в Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране, чиято цел е въвеждане на мерки по прилагането на Регламент (ЕС) 2023/606 по отношение на изискванията, свързани с инвестиционните политики и условията за дейността на европейските фондове за дългосрочни инвестиции.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент