Хранителните продукти на едро са поскъпнали с 31% за година

21 март 2022, 12:05 494

При основни продукти като олио, домати и краставици цените вече са почти двойно по-високи

Хранителните продукти са поскъпнали с поне 31% през последната година. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), отчитащи движението на цени на основните хранителни продукти на едро на борси и тържища, предаде „Труд“.

През март 2022 г. индексът на тържищните цени, отразяващ поскъпването или поевтиняването на хранителните продукти, се е увеличил с 31% спрямо същия период на 2021 г. Спрямо 2005 г., когато е въведен индексът, стойността му вече е двойна, което означава, че основните храни са увеличили цената си двойно в рамките на 17 години. Голяма част от поскъпването е реализирано именно през последната една година.

Според данните на ДКСБТ през последната година цените на едро на олиото, доматите и краставиците са се увеличили почти двойно. Олиото се продава с 2 лева повече за литър – средно за 4,48 лева/литър. Доматите са поскъпнали с 1,37 лева за кг – до 3,25 лева/кг, а цената на краставиците е нараснала с 1,51 лева – до 4,18 лева за кг.

В рамките на година кашкавалът тип „Витоша“ също е със значително по-висока цена – с 3 лева повече за кг, до 14,09 лева/кг. Поскъпнали са още много други основни хранителни продукти като брашно, картофи, зеле, моркови, сирене, пилешко месо и яйца.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент