Хоум офисът ще се прилага от половината бизнеси в страната и след края на пандемията

14 май 2021, 16:31 498

Дистанционната форма на работа е предпочитан формат от половината работодатели в страната, като част от тях прилагали този формат още преди пандемията

Половината работодатели имат намерение да продължат прилагането на хоум офиса и след отпадане на извънредните мерки, 22% изразяват колебание дали да върнат служителите в офиса, или да продължат с дистанционната работа, а 17% не прилагат формата „работа от разстояние“ дори към момента. Това показват резултатите от съвместната анкета на БСК и БАУХ.

Основната тема на анкетата е „Covid-19 и работа от разстояние“. Резултатите от нея сочат, че 89% от работодателите са били запознати със законовата възможност за организиране на дистанционна работа още преди да настъпи пандемията, а за 11% тази информация е била неизвестна.

55% от работодателите са били принудени да влязат в режим на хоум офис, 28% са прилагали тази форма на работа и преди пандемията, а 17% не работят дистанционно. Същите са и резултатите по отношение на смесените форми на работа, при които част от служителите работят от вкъщи, а другата част в офиса. Някои бизнеси предпочитат смесена форма от типа – няколко дни работа от вкъщи, няколко в офиса.

От анкетата става ясно, че дистанционната заетост се прилага най-често за административния персонал, ръководители, специалисти продажби и маркетинг, финансово-счетоводни специалисти, ИТ специалисти и персонал, обслужващ клиенти. Редки са случаите на работа от разстояние при техници, инженери, приложни специалисти и охранители.

Всеки трети работодател се сблъсквал с проблеми при регламентирането на изискванията и правилата за работа от разстояние в допълнителните споразумения със служителите, обезпечаването на служителите с необходимата техника, невъзможността за ефективно наблюдение и отчитане на работата и проблеми с комуникацията и обратната връзка. Също така – оценка на риска и осигуряване на здравословни безопасни условия на труд, ефективно разпределение на задачите и обучение на нови служители, сочат още данните от анкетата.

Като позитиви от дистанционната форма на работа 72% от работодателите са посочили намаляване на режийните разходи, 67% – създаване на гъвкави форми на труд, 28% – привличане на млади служители, предпочитащи този тип работа и 22% – нарастване на ефективността и производителността на труда.

11% от работодателите не виждат позитиви от този вид работа. 68% посочват, че най-големият недостатък е влошеното екипно взаимодействие, а 28% от анкетираните твърдят, че дистанционната форма на работа понижава качеството, продуктивността и ефективността на работата.

Между 72–78% от анкетираните бизнеси смятат, че смесването на работата и личния живот влияят върху концентрацията на служителите, което ги кара да мислят, че хоум офисът увеличава обема на работа. 44% пък смятат, че служителите не умеят добре да управляват времето си, а 33% посочват, че на служителите им липсва опит и култура на работа в дигитална среда.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент