Хората, излезли в неплатен отпуск заради въведените мерки, няма да губят пенсионните си права

19 март 2021, 11:46 515

Всички граждани и предприятия, които ще бъдат засегнати от новите мерки, могат да кандидатстват за подпомагане по схемите 60/40, 80/20 и мярката „Запази ме“

Хората, които през следващите 10 дни ще бъдат в неплатен отпуск заради въведените противоепидемични мерки, ще бъдат с непрекъснати осигурителни права. Това обяви социалният министър Деница Сачева, предаде „Труд“.

Сачева напомни, че всички граждани и предприятия, които ще бъдат засегнати от новото затваряне, ще могат да кандидатстват за подпомагане по схемите 60/40, 80/20 и мярката „Запази ме“, по която от държавния бюджет се покриват 75% от осигурителния доход.

От мерките 60/40 и 80/20 могат да се възползват и всички бизнеси, при които има частично затваряне – например хотелите. Компенсациите ще бъдат изплащани в срок до 15 април, ако се кандидатства в началото на месеца.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов подчерта, че поема ангажимент да има ресурс за абсолютно всички засегнати бизнеси, които са одобрени по съвместната процедура с НАП за подкрепа с процент от оборота. За целта има и готова платформа, с която ще се спести време за кандидатстване на бизнесите.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент