Гуверньорът на БНБ препоръчва на банките да задействат капиталовите си буфери срещу евентуално влошаване на кредитните портфейли

7 декември 2020, 15:20 511

БНБ очаква повече необслужени кредити

По повод деня на банкерите – 6 декември излиза публикация в традиционния бюлетин на Асоциацията на търговските банки, предава БТА.

В текста управителят на БНБ Димитър Радев говори за възможно влошаване на икономическата ситуация. Според него с оглед втората вълна на коронавируса би могло да се стигне до изостряне на кризата, което да рефлектира върху на кредитните портфейли на банките.

Според гуверньора на БНБ банките трябва да имат готовност да работят в условията на задействани капиталови буфери и ясен план за тяхното възстановяване след кризата. В публикацията се посочва, че страната ни е влязла в кризата с добре подготвен за това банков сектор. По повод потенциалния нов мораториум върху кредитите, Радев предупреждава, че е възможно след това да се стигне до ръст на необслужваните кредити.

Банките разполагат с възможност за индивидуално предоговаряне на кредити на техните клиенти, което е извън прилагането на частния мораториум върху плащането на заемите, кандидатстването за което приключи на 30 септември, се посочва още в публикацията.

Междувременно по данни на БНБ одобрените искания за отлагане на плащания по реда на частния мораториум са достигнали близо 109 хил. при своя пик през август. Това се случва на фона на брутна балансова стойност на отсрочените кредити от над 9 млрд. лева.

На свой ред председателят на банковата асоциация Петър Андронов съобщава, че банките са разработили допълнение към реда за прилагане на кредитен мораториум, което предстои да бъде представено на БНБ за одобрение.

"Банките повече от всякога са изправени пред предизвикателството да оперират в ситуация на сложна, променлива и непредвидима икономическа обстановка и трябва да проявяват гъвкавост и далновидност", посочва Андронов. "В този контекст можем да се поздравим с факта, че нашите кредитни институции разполагат с излишък от капитал и ликвидност", допълва той.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент