GTAI: Българската индустрия преодолява кризата успешно

7 януари 2022, 10:18 438

Най-засегнат остава секторът на услугите, но в много от промишлените сектори в страната ситуацията постепенно се подобрява

Българската индустрия постепенно излиза от здравната криза – това посочва Агенцията за икономическо развитие на Германия Germany Trade and Invest (GTAI) в публикация, цитирана от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), предава БТА. Според публикацията повечето индустрии в страната ни се възстановяват, но различните сектори се развиват с контрастни темпове.

Растежът на българската икономика все още е забавен, като най-засегнат остава секторът на услугите, но в много други сфери на промишлеността ситуацията се подобрява.

Здравната криза, липсата на персонал и ускоряващата се инфлация увеличават натиска върху сектора на машиностроенето, пише в публикацията. Предприятията в този отрасъл все повече инвестират в дигитализация и подновяване на оборудването си, като дигитализацията е продиктувана именно от недостига на кадри. По данни на Евростат българският внос на машини, оборудване и електронни компоненти се е увеличил двойно през август 2021 г. спрямо година по-рано.

Химическата промишленост в България расте постепенно, предприятията разширяват производствените си мощности. През 2022 г. се очаква производството в сектора да нарасне с 5%, тъй като пандемията продължава да стимулира търсенето на различни фармацевтични и медицински продукти.

Изграждането на жилищни сгради се отразява добре на строителството и стимулира растежа. Добро влияние оказва и необходимостта от обновяване на съществуващите вече сгради с цел постигане на по-добра енергийна ефективност. През 2021 г. частното жилищно строителство нараства с около 25% спрямо предходната година, а тази тенденция ще се запази и през 2022 г., предвиждат от GTAI.

В сектора на информационните и комуникационните технологии се очаква ръст от 14% през 2022 г., по изчисления на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Аутсорсинг индустрията остава един от най-големите работодатели в страната, припомня GTAI.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент