Групата на ЕИБ е инвестирала в България 494 млн. евро през 2022 г.

7 февруари 2023, 09:49 324

С направените общи инвестиции са подкрепени 7 800 дружества, а с това и над 130 хил. работни места

Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е вложила приблизително 1 млрд. лева (494 млн. евро) в българската икономика през изминалата 2022 г. под формата на заеми, гаранции и ангажименти за дялово участие. Половината от средствата са целенасочени „зелени“ инвестиции. С направените общи инвестиции в България групата на ЕИБ е подкрепила 7 800 дружества, а с това и над 130 хил. работни места, пише economic.bg.

В големите инвестиционни проекти влизат разширяването на софийското метро, за което бе предоставен заем за около 200 млн. евро. Подкрепено е и изграждането на газовата връзка с Гърция, която официално беше пусната от 1 октомври. ЕИБ е сключила и споразумения с други банки за предоставяне на гаранции за кредити към малките и средни предприятия.

Част от инвестициите на ЕИБ в България са насочени към малките общини в страната посредством регионалния инструмент на държавата Фонд „Флаг“. В края на 2022 г. дружеството и финансовата институция договориха допълнително партньорство със заем от 40 млн. евро, с който да бъдат подкрепени инвестиции за градоустройствени подобрения и възстановяване като енергийна ефективност.

Държавното дружество обмисля и създаването на специален климатичен фонд, който да започне работа в края на следващата 2024 г.

През следващите месеци банката ще работи усилено с българските институции по линия на програмите от Плана за възстановяване и устойчивост, по които консултира българските власти. Работата по тази задача започна още през 2022 г., като общо 330 млн. евро от ПВУ ще бъдат управлявани от ЕИБ.

Банката има намерение да подпомогне България и с проектите по оперативните програми от новия програмен период 2021 – 2027 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент