Годишно България губи около 41 млн. долара от данъци

23 ноември 2020, 00:00 624

В световен мащаб загубите се оценяват на над 427 млрд. долара

41,6 млн. долара губи България всяка година заради глобални данъчни злоупотреби, посочва в свой доклад неправителствената организация Tax Justice Network, предава БТА.

Тази загуба се равнява на 0,33% от общата сума на данъчните приходи на населението у нас. Ситуацията в България е по-благоприятна в сравнение със средното равнище в света, където загубите са 2,6% от данъчните приходи, и под средното ниво в региона, за който загубите от данъци се оценяват на 3,4%.

25 млн. лева от данъчните липси в бюджета се дължат на укриване на данъци от международни корпорации, а останалите 16 млн. са поради злоупотреби на физически лица. Загубените средства се равняват на 1,62% от бюджета за здравеопазване и на 1,8% от този за образование.

В световен мащаб страните губят около 427 млрд. долара, се посочва в доклада. Тези загуби са с произход укриване на данъци от международни корпорации и физически лица.

Докладът се базира на данни, получени от декларации на международни компании пред данъчните власти, публикувани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), които се отнасят за 2016 г. Информацията за физическите лица е от Банката за международни разплащания, като се отнася за 2018 г.

Според статистиката Северна Америка е изгубила 95 млрд. долара, а Европа – 184 млрд. долара. Докладът разглежда и страните, които се възползват най-много от укриването на данъци. Каймановите острови, които са отвъдморска територия на Великобритания, са големият печеливш с дял от 16,5%, следван от Великобритания с 10%, Холандия с 8,5%, Люксембург с 6,5% и САЩ с 5,53%.

Докладът е публикуван преди виртуалната среща на върха на Г-20, организирана от Саудитска Арабия, като призовава световните ръководители да позволят публикуването на фискални данни държава по държава за международните компании, тъй като ОИСР публикува само агрегирани цифри. Неправителствената организация настоява също да се облагат с по-високи данъци компаниите и богатите хора, за да се намалят неравенствата, причинени от пандемията.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент