Годишните данъчни декларации, подавани онлайн, с опростен формат

16 декември 2020, 00:00 580

Няма да е нужно познаване на законовите текстове и съответните членове

Декларациите за дължимите годишни данъци, които се подават онлайн, ще са по-опростени от хартиените, предава БТА.

Така при подаване по интернет гражданите ще попълват различни от хартиените декларации, като няма да е нужно да са започнати с членовете на закона. Попълването би трябвало да е по-лесно и да се случва интуитивно, посочват НАП.

Идеята е част от проект на НАП за надграждане на информационните системи на приходната агенция, като основната цел е предоставяне на по-качествени електронни услуги.

Както и в момента, по-голямата част от информацията при подаване на данъчни декларации ще е автоматично попълнена като например данни за доходите от трудови и граждански договори.

Останалата част ще се попълва в диалогов режим – софтуерът ще задава въпроси за допълнителни доходи, които не са обявени в НАП от работодателя. Такива са например доходите от наеми, от работа в чужбина, от самостоятелна заетост и т.н. Ако отговорът е положителен, само ще трябва да се въведе сумата и откъде е получена. След това софтуерът автоматично ще разнесе данните към различните приложения на декларацията и ще изчисли дължимия данък.

Същото важи и за данъчните облекчения, като ще могат да се посочват направени доброволни вноски за пенсионно осигуряване или застраховки “Живот”, както и за извършени дарения.

Информацията кога гражданите започват дейност, кога спират работа и дали са ползвали болнични също ще се предава в НАП в диалогов режим, а изчисляването на дължимите осигуровки ще става автоматично.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент