Годишната инфлация достигна 7,3%

15 декември 2021, 17:27 458

Сериозен ръст на цените е отчетен при хранителните продукти, транспорта и развлечението и културните събития

Годишната инфлация към края на ноември се ускори до 7,3%, най-високото ниво от 2008 г. насам – това показват данните на Националния статистически институт (НС), публикувани днес. Месечното увеличение на потребителските цени спрямо октомври е в размер на 1,4%.

През ноември цените на храните и безалкохолните напитки са се увеличили с 1,5% спрямо октомври, показва още статистиката на НСИ. В основни групи като тестени изделия, месо и мляко е отчетено сериозно повишение, като само цените на хляба се увеличават със 7,8%.

На месечна база транспортните услуги и режийните разходи за дома са поскъпнали с 2%, като най-значителен е ръстът в цените на отоплителните услуги – цели 19%. С 3% се увеличават и цените на културните събития и развлеченията в страната.

По-съществено поскъпване през ноември се наблюдава в групата на нехранителните стоки. С 18,9% е поскъпнало средно парното отопление, въглищата – с 23,3%, масовият бензин – с 3%, дървата за отопление – с 3,3%.

На годишна база най-сериозно е увеличението при горивата, които поскъпват с 29%, цените в транспорта се увеличават с 22,9%, в комуналните услуги – с 11%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) нараства с 1,1% през ноември на месечна база, а на годишна база се повишава с 6,3%. Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент