Глобите от НАП ще са с 20% по-ниски, ако се платят в 14-дневен срок

30 декември 2021, 10:31 593

Това се посочва в нова разпоредба от Закона за административните нарушения и наказания, която е в сила от 23 декември 2021 г.

При наложена глоба или имуществена санкция от НАП нарушителите ще имат възможност да намалят размера ѝ с 20%, ако я заплатят в 14-дневен срок от връчването на наказателното постановление. Това се посочва в нова разпоредба от Закона за административните нарушения и наказания, която е в сила от 23 декември 2021 г.

Според новите правила лицата, които не желаят да обжалват наложената от приходната агенция глоба или имуществена санкция, могат да платят 80% от размера ѝ. За целта е необходимо да подадат Заявление по образец в офис на НАП, както и да внесат сумата в 2-седмичен срок от връчване на наказателното постановление. Плащането се извършва по банкова сметка „Данъци и други приходи за централния бюджет“ на компетентната териториална дирекция или в офис на НАП. Ако заявлението не бъде подадено, нарушителите ще изгубят правото си да се възползват от възможността за плащане на санкция в намален размер.

В 2-седмичен срок от връчване на наказателното постановление, с 20% отстъпка могат да се платят глобите и имуществените санкции по наказателни постановления, издадени след 22.12.2021 г. или преди тази дата – в случай че двете седмици от връчване на наказателното постановление не са изтекли към 23.12.2021 г. В този случай наложената глоба или санкция влиза в сила от датата на нейното плащане.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент