Глобалният растеж на заетостта ще намалее наполовина през 2023 г.

17 януари 2023, 10:52 375

Броят на безработните хора в света ще нарасне с 3 милиона души

Очаква се ръстът на заетостта в световен мащаб рязко да се забави до 1% тази година спрямо 2% през 2022 г. заради икономическите последици от войната в Украйна, високата инфлация и по-строгата парична политика. Това сочат данни на Международната организация на труда (МОТ), цитирани от БТА.

Междувременно броят на безработните хора в света ще нарасне с 3 милиона души до 208 милиона души през 2023 г., като инфлацията ще намали реалните заплати, се посочва в доклада на организацията за глобалните тенденции.

Недостигът на нови работни места ще удари страните във времена, когато много от тях все още се възстановяват от икономическите последици от глобалната пандемия, а броят на новозаразените с коронавирус в Китай отново се покачи, след като Пекин вдигна строгите ограничения.

Забавянето в растежа на глобалната заетост означава, че не се очаква натрупаните по време на кризата с пандемията загуби да бъдат възстановени преди 2025 г. Постигнатият напредък при съкращаването на неформалните работни места в света вероятно ще мине на заден ход през идните години.

Сегашната прогнозата за глобалните работни места е по-ниска от предходната оценка на МОТ за растеж от 1,5% за 2023 г. Текущото забавяне означава, че много работници ще трябва да приемат по-нискоквалифицирана работа – често с по-ниско заплащане, а понякога и с недостатъчно часове. Освен това тъй като цените растат по-бързо от номиналните доходи от труд, има риск кризата с цената на живота да тикне много хора към бедност.

Ситуацията може да се влоши допълнително, ако глобалната икономика се забави.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент