Германия е най-предпочитаният бизнес партньор за българските компании

22 март 2022, 13:26 448

Според проучване на Българската търговско-промишлена палата българските предприемачи предпочитат партньорство с Германия, Турция, Полша и Румъния

Германия е най-предпочитаната държава за търговски обмен и бизнес партньорство за компаниите в България. Това сочат резултатите от експресно анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) във връзка с интересите на българските предприятия към бизнес партньорства в чужбина, предаде Investor.bg.

52% от респондентите поставят Германия на първо място сред страните, предпочитани за бизнес и търговско партньорство. Анализаторите намират този резултат за логичен предвид факта, че Германия е най-големият и основен търговски партньор на България.

На второ място в проучването се нарежда Турция, посочена от 32% от анкетираните. Като причина за това те посочват достъпността на стоките и услугите предвид ниския курс на валутна обмяна.

Третото място е заето от две държави – Полша и Румъния, следвани от Франция, Италия и Обединените арабски емирства. С всяка от тези държави данните показват увеличение на обема на износа, като най-голям е ръстът при Румъния – 35,4%.

Тази година Китай се класира малко по-назад и е посочен от 20% от анкетираните. Въпреки това е налице увеличение на стокообмена с Китай – износът нараства с над 20%, а вносът с 35%.

Като цяло българските предприемачи са основно заинтересовани за сътрудничество в сферата на: машини и оборудване (37%), храни и напитки (27%), текстил и облекло (25%), електроника (23%), продукти на енергетиката и химическата промишленост (21%).

63% от анкетираните предприемачи споделят, че военният конфликт между Русия и Украйна е оказал влияние върху дейността им.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент