Fitch Ratings повиши кредитния рейтинг на страната ни

22 февруари 2021, 16:27 774

Въпреки пандемията и предстоящите избори оценката за страната ни от стабилна вече е положителна

Международната рейтингова агенция „Фич“ (Fitch Ratings) повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България, става ясно от съобщение, публикувано от Министерството на финансите. Така, въпреки пандемията и предстоящите избори, оценката за страната ни от стабилна вече е положителна. Рейтингът „BBB“ се потвърждава, а основната причина за подобрената оценка е очакването за постъпления от еврофондовете. Друг фактор, който е оказал влияние за положителната оценка, е продължаващият интерес на страната ни за присъединяване към еврото.

Причината за положителната оценка на България се дължи и на намаляването на макроикономическите рискове, които произтичат от пандемията от коронавирус, както и от значителната подкрепа от еврофондовете, която страната ни очаква. Страната ни ще бъде един от основните бенефициенти на трансфери от ЕС през следващите години, включително 16,6 млрд. евро през следващата многогодишна финансова рамка (2021-2027 г.) и 7,5 млрд. евро безвъзмездни средства от ЕС по механизма следващо поколение (NGEU).

Неблагоприятни политически развития и повишаване на дълга са сред факторите, които биха накарали Fitch да понижи рейтинга на страната ни в бъдеще, се посочва още в съобщението на МФ. Основен сред негативните фактори в доклада е и демографската структура на населението.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент