Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България с положителна перспектива

21 ноември 2022, 13:34 299

Рейтинговата агенция оценява растежа на БВП на България на 3,5% през 2022 г.

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди с положителна перспектива дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута „BBB“, съобщават от Министерството на финансите.

Според Fitch рейтингът на страната ни е подкрепен от силната ѝ външна и фискална позиция в сравнение с държавите със същия рейтинг, както и от надеждната политическа рамка от членството в ЕС и от дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет. Същевременно обаче неблагоприятните демографски фактори тежат в дългосрочен план на потенциалния икономически растеж и на публичните финанси.

Положителната перспектива на рейтинговата агенция отразява и плановете на България за членство в еврозоната, което би довело до по-нататъшни подобрения в показателите за външната позиция на страната. Въпреки политическата нестабилност, от Fitch вярват в ангажираността на властите относно приемането на еврото от 1 януари 2024 г. Рисковете около обявения срок те свързват основно с изпълнението на конвергентните критерии. Също така, предвид високата несигурност относно развитието на инфлацията през следващите две години, рисковете за приемане на еврото след 2025 г. се увеличават.

От Fitch Ratings оценяват растежа на брутния вътрешен продукт ( БВП) на България на 3,5% през 2022 г. (при 3% през предходната прогноза), което се дължи на по-доброто от очакваното развитие на икономиката през първото полугодие. През втората половина на годината стабилното представяне на енергийните сектори и силният растеж на износа ще компенсират частично отрицателното влияние на намаляването на реалния разполагаем доход и спада на инвестициите.

През 2023 г., според рейтинговата агенция, пренасянето на неблагоприятни ефекти и забавянето на частното и публичното потребление ще намалят икономическия растеж на страната ни до 1,4% (при прогноза за 3,8% от юни). Растежът на инвестициите трябва да се увеличи в съответствие с увеличените средства от ЕС за следващата година. Очаква се през 2024 г. растежът да се нормализира и да се върне на нива от около 3%.

Относно средногодишната инфлация (ХИПЦ) от Fitch Ratings повишават прогнозата си на 13,1% за 2022 г., а за 2023 г. – на 9,2% (съответно от 11,8% и 6,0% в оценката им през юни). Очаква се инфлацията да остане двуцифрена през първото тримесечие на 2023 г. и да се забави до 5,5% на годишна база в края на годината.

Прогнозата за бюджетния дефицит е да остане непроменен през 2022 – 2023 г. – около 3,8% от БВП.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент