Fitch прогнозира световен икономически растеж от 2,6% през 2024 г.

Милен Николов
Редактор
19 юни 2024, 09:33 112

Международната рейтингова агенция очаква икономиката на еврозоната да се повиши до 0,8%

Международната рейтингова агенция Fitch подобри прогнозата си за световния икономически растеж през 2024 г., като очаква той да достигне 2,6% спрямо прогнозираните 2,4% през март, съобщи Manager.bg

Подобряването на прогнозата се дължи на повишеното доверие в перспективите за възстановяване на европейската икономика, възстановяването на експортния сектор на Китай, както и на увеличения импулс за растеж на вътрешното търсене при развиващите се пазари, се посочва в актуализирания доклад Global Economic Outlook (GEO). Fitch отбелязва, че икономическият растеж в САЩ се забавя, но слабо. Агенцията запазва непроменена прогнозата си за ръст от 2,1% на БВП на САЩ за тази година.

Прогнозата за растежа на икономиката на еврозоната за тази година е повишена до 0,8% от 0,6%, на Китай – до 4,8% от 4,5%, на нововъзникващите пазари (с изключение на Китай) – до 3,7% от 3,2%. „Очакваният завой към глобално монетарно облекчаване започна да се оформя. Европейската централна банка наскоро намали лихвите, а Федералният резерв и Bank of England се очаква да направят това през третото тримесечие. Въпреки това инфлацията остава изненадващо устойчива и ние вярваме, че процентът съкращения през следващите 12 – 18 месеца ще бъде по-плавен от очакваното преди“, се посочва в доклада.

Fitch прогнозира световният икономически растеж да се забави до 2,4% през 2025 г., докато очакванията са растежът както в САЩ, така и в еврозоната да бъде 1,5%. Растежът на БВП на Китай ще се забави до 4,5% през следващата година, прогнозира агенцията.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент