Fitch повиши прогнозата си за растеж на световния БВП за 2023 г.

22 юни 2023, 12:42 272

Очакванията за икономиката на еврозоната не са се променили

Международната рейтингова агенция Fitch повиши прогнозата си за растеж на световния БВП за 2023 г. до 2,4% – от 2%, очаквани през март.

Глобалната икономика остава устойчива, но с упорито висока базова инфлация, глобалните централни банки ще трябва да продължат да затягат паричната политика през следващите месеци, пише в актуализираната глобална икономическа прогноза (GEO) на Fitch. „Тъй като корекцията на паричната политика и въздействието на този фактор върху икономиката ще бъдат по-дълги от очакваното, перспективите за икономиката през 2024 г. се влошават“, уточнява рейтинговата агенция, цитирана от 3e-news.net.

Тя понижи прогнозата си за растеж на глобалния БВП за 2024 г. до 2,1% – от 2,4%.

Подобряването на очакванията на Fitch за настоящата година се дължи основно на развиващите се пазари.

Прогнозата за растеж на китайската икономика е повишена до 5,6% – от 5,2%. „Икономическото възстановяване на Китай се забави донякъде през последните месеци, но потреблението се връща към нормалното и макроикономическата политика започва да се облекчава“, се казва в доклада на Fitch.

Прогнозата за растеж на нововъзникващите пазари за 2023 г., с изключение на Китай, се повишава до 2,9% – от 2%. Подобрени са прогнозите за Бразилия, Индия, Мексико и Русия.

Fitch повиши прогнозата си за растеж на БВП на САЩ за текущата година до 1,2% – от 1%. Експертите на агенцията очакват лека рецесия в икономиката на САЩ през четвъртото тримесечие на 2023 г. – първото тримесечие на 2024 г. Прогнозата за растеж на БВП на САЩ за 2024 г. е намалена до 0,5% – от 0,8%.

Очакванията на Fitch за икономиката на еврозоната не са се променили: агенцията прогнозира БВП на региона да нарасне с 0,8% тази година и с 1,4% през следващата година. „Газовата криза в региона продължи да отслабва, но ЕЦБ продължава да затяга политиката“, се казва в доклада.

Експертите на Fitch все още прогнозират рецесия в икономиката на Обединеното кралство през 2023 г.

Агенцията отбелязва, че основните показатели за инфлация в света остават високи – въпреки общото забавяне на растежа на потребителските цени.

Fitch очаква Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка да повишат основните лихвени проценти още два пъти през следващите месеци до 5,75% и 4,5% (лихвата по кредитите), докато централната банка на Англия ще повиши лихвения процент до 5,25% – от текущото ниво на 4,5%. Експертите на агенцията не очакват Федералният резерв, ЕЦБ и Британската централна банка да намалят лихвите до 2024 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент