Финансови инструменти за 660 млн. лева ще бъдат отворени за българските компании от 2023 г.

12 октомври 2022, 11:45 464

Инструментите ще бъдат общо пет, от които три ще са дялови – за предоставяне на капитал на дружества, а два ще са дългови – под формата на гаранции

Финансови инструменти по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) на стойност 660 млн. лева ще бъдат отворени за българските компании от началото на 2023 г. Те ще бъдат общо пет, като три ще са дялови – за предоставяне на капитал на дружества, а два ще са дългови – под формата на гаранции, съобщават от Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Инструментите ще се изпълняват от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Предстои МИР да подпише споразумение с институцията, а след като то бъде ратифицирано от Парламента, ще стартира селекция на инвестиционните и финансови посредници. Задачата им ще бъде да окажат подкрепа на микро-, малки и средни предприятия (МСП), включително финансово и чрез менторство.

По първия от трите дялови инструмента се предвижда да бъдат отпуснати 146,7 млн. лева. Той ще бъде насочен към МСП, дружества с под 500 служители и такива със средна пазарна капитализация, които се нуждаят от подкрепа за възстановяване от Covid кризата. Средствата ще бъдат инвестирани в покриване на режийни разходи, заплати, материали и консумативи, както и за запазване на работни места и закупуване на ново оборудване.

С втория дялов инструмент ще се повишава капацитетът на компаниите за създаване и внедряване на иновации. Неговият бюджет също ще бъде 146,7 млн. лева. Средствата ще се инвестират в развойна дейност, придобиване на права върху интелектуална собственост и трансфер на знание. Освен това ще могат да се закупуват и машини за разработване на иновативни продукти.

Бюджетът по третия дялов инструмент ще бъде 58,7 млн. лева. С него ще се предоставя подкрепа на МСП, консорциуми, големи инфраструктурни проекти и проекти за оборудване и съоръжения, допринасящи за опазване на околната среда. Средствата ще бъдат отпускани и за финансиране на дигитализация, преодоляване на неблагоприятното влияние върху климата и за прехода към цифрова икономика и подобряване социалните условия на живот.

Двата дългови инструмента по програмата ще бъдат с общ бюджет от 300 млн. лева. С тях ще бъде оказвана помощ за растеж и подобряване на енергийната ефективност на предприятията. Единият инструмент ще бъде насочен към по-рискови МСП, както и към такива с под 500 служители – за обезпечаване на оперативните им разходи и осигуряване на ликвидност за справяне с последствията от Covid-19. Предприятията ще имат възможност да взимат инвестиционни кредити, лизинги, банкови гаранции и др. Вторият инструмент ще предоставя същите възможности, но за повече производство на енергия от ВЕИ и по-голяма независимост от свободния пазар. От него ще могат да се възползват както микро-, малки и средни предприятия, така и домакинствата.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент